A7    <== Terug naar het begin  [ Analyse van ongevallen ]  [ Knooppunten / Afslagen ]  [ Controlepunten ] 

Controle-Project-weg A7

Maand wachten op uitspraak hoger beroep blokkeerfriezen

Datum: Thu 26 September 2019

Bron: Telegraaf - Door: Zander Lamme

LEEUWARDEN - Jenny Douwes ploft neer op een bank in het gerechtshof in Leeuwarden. De zaak tegen haar en veertien medeverdachten is voorbij. Hoewel de uitspraak nog een maand op zich laat wachten, voelt ze zich bevrijd. "Je hebt toch het gevoel: dit is het laatste. We zien wel wat het wordt nu."

Jenny Douwes over tolk: 'Kon niet eens mijn verhaal doen'

Drie dagen lang behandelde het gerechtshof de zaak. Van de 34 eerder door de rechtbank veroordeelde 'blokkeerfriezen', ging alleen het vijftiental in beroep. Douwes (41) kreeg eerder de hoogste straf: een taakstraf van 240 uur en een maand voorwaardelijke celstraf. Volgens de rechters was ze schuldig aan opruiing.

Zelf vindt ze dat daarvan geen sprake is. Een oproep op Facebook, haalde ze op aanwijzen van de politie van internet. Ze dacht dat daarmee de kous af zou zijn, maar alsnog werd ze vervolgd. Daarbij speelt volgens het Openbaar Ministerie mee dat ze ook na het verwijderen van dat bericht een coördinerende rol heeft gespeeld.

Tolk

Hoe het ook zij, voor Douwes was het een intensieve zaak. "Het houdt je bezig. Je bent er continue over aan het nadenken." De climax kwam bij het slotwoord, dat ze in het Fries deed, een recht dat Friestalige verdachten hebben. Ten overstaan van het driekoppige hof, kreeg ze het te kwaad, toen de tolk haar zinnen niet goed kon vertalen naar het Nederlands. Na de zoveelste vraag of ze haar zin kon herhalen, brak ze en liep ze weg.

Emotioneel

"Ik werd zo emotioneel ineens. Aan de ene kant is het een gevoel van afsluiting van een heftige periode en viel er een soort spanning van me af. En ik had ook de frustratie dat ik mijn verhaal niet gewoon kon doen." Na een onderbreking van de zitting en een duwtje in de rug van advocaat Tjalling van der Goot besloot ze het af te maken. "Hij zei: gewoon doorzetten. Ik had er anders de brui aangegeven."

Natuurlijk begrijpt Douwes dat de dingen die zijn gebeurd niet allemaal mogen, zegt ze. "We zijn het er allemaal over eens dat je geen snelweg mag blokkeren en dat je geen demonstraties mag beletten. Dat weten we allemaal. Maar de meeste blokkeerders hebben al aangegeven: we waren bezorgd om de veiligheid van onze kinderen." De nieuwe strafeis van het OM, wederom 240 uur taakstraf en een voorwaardelijke celstraf van drie maanden, vindt ze dan ook 'onrealistisch'.

Douwes heeft naar eigen zeggen inmiddels moeite met haar rol als boegbeeld. Mensen begrijpen volgens haar niet goed dat ze de belangstelling niet perse wilde. "Ze hebben een beeld gekregen dat ik het fijn vind om in de media in de belangstelling te staan. Maar we werden destijds geframed als neonazi's, als Erkenbrands of hooligans. Daardoor dacht ik: ik moet blijven uitleggen dat we dat niet zijn."

In afwachting van de uitspraak gaat de onderneemster de komende tijd 'weer heerlijk aan het werk'. Als ze een taakstraf moet uitvoeren, wat zou ze dan willen doen? "Heerlijk ontspannen, rustgevend schoffelen. Friesland mooier maken", lacht ze.


   A7    <== Terug naar het begin  [ Analyse van ongevallen ]  [ Knooppunten / Afslagen ]  [ Controlepunten ]