A7    <== Terug naar het begin  [ Analyse van ongevallen ]  [ Knooppunten / Afslagen ]  [ Controlepunten ] 

Controle-Project-weg A7

OM eist weer taakstraffen voor blokkeerfriezen

Datum: Thu 26 September 2019

Bron: Telegraaf - Door: Zander Lamme

LEEUWARDEN - Het Openbaar Ministerie heeft ook in hoger beroep taakstraffen tot 240 uur geëist wegens het blokkeren van de A7 bij de Sinterklaasintocht van 2017 in Dokkum. Volgens het OM hebben ze zich schuldig gemaakt aan het versperren van een weg, het uitoefenen van dwang en het door (dreiging met) geweld verhinderen van een betoging.

Advocaat wil vrijspraak

Vorig jaar eiste justitie bij de rechtbank tegen in totaal 34 verdachten ook al taakstraffen. Tegen een persoon werd toen een celstraf van zes maanden, waarvan de helft voorwaardelijk geëist. Hij kreeg echter een taakstraf en ging daartegen niet in beroep.

De hoogste strafeisen zijn voor boegbeeld Jenny Douwes en een motorrijder, die een van de bussen de pas af zou hebben gesneden. Tegen hen eiste het OM een taakstraf van 240 uur en een celstraf van drie maanden voorwaardelijk. De andere verdachten hoorden taakstrafeisen van 150 uur (drie keer) en 120 uur (tien keer). De eisen zijn op een na hetzelfde als bij de rechtbank eerder.

Douwes wordt door het OM gezien als de aanstichtster van de blokkade. Zij wordt als enige ook verdacht van opruiing. Volgens de advocaten-generaal plaatste de vrouw met iemand anders een tekst op Facebook met daarin een oproep voor een actie op de snelweg. Hoewel ze op aanwijzen van de politie het evenement verwijderde, stopte ze haar activiteiten vervolgens niet.

"Ondanks het verwijderen van de teksten, is Douwes niet gestopt met haar activiteiten om mensen op te roepen om de demonstranten tegen te houden", zo zeiden de advocaten-generaal donderdag bij het hof. Degene met wie ze de tekst plaatste, stopte volgens het OM wél na het verwijderen van de teksten op Facebook.

Contact

Het OM vindt dat de blokkade een 'gecoördineerde' actie betrof. Douwes zou daarin een voorname rol hebben gespeeld. Zo onderhield ze op de dag zelf vanuit Dokkum contact met een van de op de snelweg aanwezige blokkeerders. "Ze heeft een wezenlijke, intellectuele bijdrage aan het delict geleverd."

Met hun actie hebben ze de demonstranten in de drie bussen angst aangejaagd, vindt het OM. Dat de rechtbank hen eerder vrijsprak van het door (dreiging met) geweld verhinderen van een betoging, klopt volgens het OM niet. "Ze hebben bij de chauffeurs en demonstranten opzettelijk de vrees aangejaagd."

Onder meer deden ze dat door het inhalen en afsnijden van de bussen, het blokkeren van de weg, het uitstappen en in de richting van de bussen lopen. "Het zwaaien met gebalde vuisten, het zwaaien met de Friese vlag en het laten zien van de blote kont als uiting van minachting."

Volgens het OM was het 'hoogstwaarschijnlijk onmogelijk geweest' voor de demonstranten om de bussen te verlaten. Het was vrijwel zeker tot een 'fysiek treffen' gekomen. Daardoor 'hebben ze de weerstand van de demonstranten gebroken' en kwamen die niet aan in Dokkum.

OM: "Dit past niet in hoe je in een vrije democratische samenleving respectvol en fatsoenlijk met elkaar omgaat."

Vrijspraak

De verdediging heeft gevraagd om vrijspraak. Advocaat Tjalling van der Goot staat in hoger beroep Douwes en dertien andere blokkeerfriezen bij. Volgens Van der Goot ging het om vrijheid van meningsuiting in de discussie rond Zwarte Piet.

Verder was een langzaamaanactie het plan, ontbrak een nauwe samenwerking tussen de verdachten, werd er geen geweld of dwang gebruikt en zouden er bij wegversperringen door anderen in het verleden geen vervolgingen zijn geweest, aldus de raadsman.

Een betoging door anti-Zwarte Pietdemonstranten werd door de gemeente kort voor de sinterklaasintocht geannuleerd. Dit omdat de betogers te laat waren vertrokken en niet door het handelen van de verdachten, stelt Van der Goot.

Volgens Van der Goot hadden de verdachten een 'nobel doel'. Zij waren bang voor ongeregeldheden in Dokkum. Die vrees was er ook bij de gemeente, stelt de advocaat.

Op 31 oktober doet het gerechtshof uitspraak.


   A7    <== Terug naar het begin  [ Analyse van ongevallen ]  [ Knooppunten / Afslagen ]  [ Controlepunten ]