A7    <== Terug naar het begin  [ Analyse van ongevallen ]  [ Knooppunten / Afslagen ]  [ Controlepunten ] 

Controle-Project-weg A7

Teruglezen: de tweede dag van het hoger beroep tegen de blokkeerfriezen

Datum: Wed 25 September 2019

Bron: Leeuwarder Courant - Door: Stef Altena

Op de tweede dag van het hoger beroep tegen de blokkeerfriezen moesten tien resterende verdachten zich verantwoorden, maar een aantal van hen kwam niet opdagen.

Verder had Kick Out Zwarte Piet (KOZP) woensdag spreekrecht en werden de vorderingen van de benadeelde partijen behandeld.

Van de 34 blokkeerders die door de rechtbank werden veroordeeld tot een werkstraf, legden 15 zich niet bij hun straf neer. Het hof bekijkt deze week hun zaak opnieuw. Vrijdag geldt als uitloopdag. Tjalling van der Goot, advocaat van de blokkeerders, verwacht niet dat deze dag nodig is.


09:37 uur We gaan weer verder: Dag twee van het hoger beroep tegen vijftien blokkeerfriezen gaat weer verder. Gisteren moesten de eerste vijf zich verantwoorden, vandaag is het de beurt aan de laatste tien.

De eerste drie verdachten die voor vandaag op de rol stonden zijn er niet. Hun zaken worden nu behandeld in hun afwezigheid. Het gaat om twee mannen uit Twijzelerheide (24 en 28 jaar) en eentje uit Zwagerbosch (24).

Zij kregen vorig jaar van de rechtbank een werkstraf van 120 uur voor hun rol bij de snelwegblokkade.

09:42 uur En het is alweer pauze: Vijf minuten nadat de zitting begon, wordt er al geschorst. Omdat de eerste drie verdachten er niet waren, konden hun zaken in sneltreinvaart worden behandeld. Om 10 uur gaat het verder met de drie volgende verdachten, onder wie de bekende 'blokkeerpunker' uit Dokkum.
10:11 uur 'Alles over een kam geschoren': Daar is dan de eerste verdachte van de dag. Het is een 22-jarige man uit Rinsumageest, die vorig jaar een werkstraf van 120 uur heeft gekregen. De 38-jarige blokkeerpunker die nu ook aan de beurt is, is er niet, terwijl hij gisteren wel prominent aanwezig was in het publiek.

Volgens een vriendin van hem in de zaal komt hij mogelijk later alsnog. Zijn zaak blijft nog even op de stapel liggen voor als hij nog komt opdagen. De andere verdachte die nu aan de beurt is, ook niet verschenen, dit is een 21-jarige man uit Twijzelerheide.

"Alles wordt over een kam geschoren. Wij kwamen pas 10 minuten later en ik ben dus ten onrechte veroordeeld", zegt de 22-jarige man uit Rinsumageest, die er wel is.

10:16 uur De nieuwsgierigheid van de mens: "Er was al een file en toen heb ik via het tankstation de file afgesneden en heb ik mijn auto er tussen in gezet, achter de bussen", zegt de 22-jarige. "Ik heb de weg niet geblokkeerd, want ik stond achter de bussen. Anders was ik er wel voor gaan staan."

"Er stonden nog wel 1000 auto's achter die bussen en dan zouden die ook allemaal mee hebben gedaan." Maar waarom was u daar dan, wil de voorzitter weten. "Dat is de nieuwsgierigheid van de mens, denk ik. Als ik echt mee had willen doen, was ik wel eerder vertrokken."

De Rinsumageaster zat echter wel in de groepschat waarin plannen werden gesmeed. "Op het laatst ben ik toch wel nieuwsgierig geworden en ben ik er heen gereden."

10:28 uur Een knal verkopen? 'Ik wel': Het was dus pure nieuwsgierigheid van de 22-jarige, concludeert een van de raadsheren. "Maar waarom stuurde u dan in die Facebookchat, terwijl u stilstond op de snelweg, 'er moet even een backupploegje naar de Waldwei'?.

"Ik vind dat lastig te begrijpen. U doet een instructie of een mededeling aan de rest van de ploeg. Waarom typt u dat, terwijl u alleen maar nieuwsgierig was? Het wekt de indruk dat u invloed wilde uitoefenen."

De verdachte gaat daar niet op in en herhaalt dat hij vindt dat hij de bussen niet geblokkeerd heeft, omdat hij achter de bussen stond.

"Hoe zou u zich voelen als u onderweg was naar een belangrijke afspraak en u wordt door een grote groep klemgereden? Die bestuurders komen met Friese vlag en gebalde vuist op u af. Wat zou u daar van vinden?", vraagt advocaat-generaal Inge Schepers. "Niet leuk", zegt de verdachte. Schepers: "Zou u ze een knal verkopen?". Verdachte: "Ik wel."

10:43 uur Huis-tuin-en-keukenburger: Er is wat ruimte in de agenda gekomen doordat meerdere verdachten er (nog) niet zijn. Daarom gaan we verder met een 48-jarige vrouw uit Sneek, die eigenlijk voor later vandaag op rol stond. "Bent u er wel klaar voor?", vraagt de rechtbankvoorzitter. "Ik ben hier nooit klaar voor", zegt de Sneekse snaaks. Ook zij kreeg van de rechtbank een werkstraf van 120 uur.

"Het was mijn bedoeling om de demonstranten uit Dokkum te houden, maar niet om stil te gaan staan op de snelweg", zegt de verdachte. "Je zit vol adrenaline. Wat gebeurt hier eigenlijk allemaal? Het is niet een normale situatie waarin je logisch nadenkt. En toen de politie kwam, toen mochten we ook helemaal niet meer wegrijden."

"Ik ben het er al jaren niet mee eens dat kinderen bloot worden gesteld aan het geweld tijdens de landelijke Sinterklaasintocht", zegt ze over haar motief. "Ik vond het mijn burgerplicht om dit te doen."

"Mag je dit als huis-tuin-en-keukenburger beslissen, terwijl de demonstranten het recht hadden om te mogen demonstreren", wil de voorzitter weten. "Ik vind van wel. Anders had je ze tussen de kinderen gehad, dat was de kat op het spek binden, want daar was geweld van gekomen."

10:52 uur Dat heeft op Facebook gestaan: Je creëert een gevaarlijke situatie, zegt de voorzitter, door te remmen op de snelweg. "Mja, maar het is hetzelfde als je een flitspaal neerzet. Dan gaan mensen ook hard op de rem", zegt de Sneekse. "Boeren hebben het gedaan, de politie heeft gedaan. Ik heb over het mogelijke gevaar niet nagedacht."

U bent een overtuigingsdader, concludeert een van de raadsheren. "Als al die andere mensen er niet waren, dan was u volgens mij ook naar die snelweg gegaan", zegt hij. "Zeker. Ik vind het verschrikkelijk wat die KOZP'ers doen. Als zij in Dokkum waren beland, had de politie keihard moeten ingrijpen. Dat was vreselijk geweest. Ik wilde voorkomen dat zij voor de route van Sinterklaas zouden uitlopen door de duizenden kinderen, terwijl ze iedereen voor racisten uitmaken."

Waar heeft u dat gelezen, wil de raadsheer weten. "Nou ja, op Facebook. Wat daar op staat, klopt soms niet, maar later bleek dat het wel klopte."

11:02 uur 'Gewoon een politiek spelletje': "Ik vind dat wij als voorbeeld gesteld worden voor de rest van Nederland", zegt de Sneekse. "Zo van: doe dit niet weer. Het is gewoon een gigantisch politiek spelletje. Er is geen enkele kans van slagen om eerlijk berecht te worden."

Ze refereert aan het filmpje dat het OM een jaar geleden naar buiten bracht over de snelwegblokkade. "Terwijl de advocaten over de zaak niks naar buiten mochten worden gebracht. Dat is niet eerlijk."

Advocaat Wim Anker neemt nu ook even het woord en richt zich tot de oudste raadsheer. "U had het zojuist over overtuigingsdader, terwijl het volgens ons een overtuigingsverdachte zou moeten zijn."

11:12 uur Daar is de blokkeerpunker: Daar is dan alsnog de blokkeerpunker, een 38-jarige man uit Holwerd, te herkennen aan zijn blauwe haar. De andere verdachte wiens zaak nu ook behandeld wordt is een 22-jarige man uit Driezum.

De Driezumer zat in de auto bij de 22-jarige Rinsumageaster die eerder vanochtend terecht stond. "We waren te laat. Toen we aankwamen rijden stond die file er al. We hebben niet deelgenomen, maar ik ben wel veroordeeld. Dat vind ik natuurlijk niet terecht."

"Het is een veredelde verkeersovertreding. Ik vind dit allemaal wat overdreven en ik vind ook niet dat ik een strafbaar feit heb gepleegd", zegt de andere verdachte, de blokkeerpunker.

11:28 uur Nogal Fries-nationalistisch ingesteld: Nu de blokkeerpunker het woord krijgt, mag ook de tolk Fries aan de bak. "Ik siet hielendal net yn de Facebookchat of sa. Wy wisten wol dat der wat gebeure soe, dus myn maat en ik woenen gewoan sjen wat dan krekt. In bytsje de ramptoerist úthingje."

De vlag waarmee zijn maat op de snelweg zwaaide, die was van de blokkeerpunker. "Dy haw ik njoggen fan de tsien kear by my. Ik bin nogal Frysk-nasjonalistysk ynsteld. Gewoan sanien dy't jo ek boppe de doar hingje."

Nou, zegt de voorzitter, dat is in zijn geval niet zo. "Dan hebben we het over een ander gebiedsdeel."

",Fuck, wy kinne gjin kant út", zegt de Holwerder over wat hij dacht, toen hij merkte dat al het verkeer tot stilstand was gekomen.

11:43 uur 'Blokken dat spul': De blokkeerpunker is wel blij dat KOZP niet in Dokkum is beland. "Mar oan de oare kant: it hie sa net moatten." Hoe dan wel, wil de rechtbankvoorzitter weten. Dat weet de Holwerder niet. "Mar it is seker goed dat sy der net west binne. Yn Dokkum en de doarpen deromhinne wenje minsken dy't trije kear sa breed binne as ik. Dy hienen sa'n demonstraasje net aksepteard."

Tijdens de risico-analyses vooraf is te veel aandacht besteed aan KOZP en te weinig aan de mening van "it eigen folk", zegt de Holwerder.

De andere verdachte, de 22-jarige Driezumer, zegt dat hij uit nieuwsgierigheid naar de A7 is gegaan. "Ik was niet voor of tegen die demonstratie of zo", zegt hij. Maar, vraagt een raadsheer, waarom schreef u in de chat dan: 'Dokkum dichtzetten' en 'blokken dat spul'?'. "Dat staat er heel anders dan hoe ik het bedoelde. Dat was eigenlijk sarcastisch bedoeld."

12:01 uur Een kort maar krachtig huwelijk: Tot slot gaat gaat het over de persoonlijke omstandigheden van de blokkeerpunker. Hij is inmiddels gescheiden van de vrouw die hij een jaar geleden in de rechtbank ten huwelijk vroeg. "Het was een kort maar krachtig huwelijk van acht maand en een dag", antwoordt de Holwerder op een vraag van de advocaat-generaal.

Hij is bezig zijn schulden af te betalen, maar daarvoor heeft hij wel een vaste woonplaats nodig. Mogelijk moet hij echter binnenkort zijn woning uit. "Als ik binnenkort weer op straat kom te staan, dan komt dat weer stil te staan. Net als een blokkade, zeg maar."

Hiermee is er een eind gekomen aan het bespreken van de feiten met alle verdachten die in hoger beroep zijn gegaan. Er wordt nu geschorst tot 14 uur.

Daarna is het tijd voor het spreekrecht van de voormannen van Kick Out Zwarte Piet, Jeffrey Afriyie en Mitchell Esajas en de vorderingen benadeelde partij.

14:08 uur KOZP is binnen: Met een beetje vertraging gaat de zitting zo weer verder. KOZP-voormannen Jerry Afriyie en Mitchell Esajas zijn door een zij-ingang het Paleis van Justitie binnengekomen. De hoofdingang leek de beveiliging blijkbaar te riskant, hoewel de sfeer verre van grimmig is. Het gaat er allemaal ontspannen aan toe.
14:22 uur 'Geen wegen blokkeren, maar bruggen bouwen': Mitchell Esajas van KOZP begint. Zijn slachtofferbetoog is vijf kantjes lang, meldt hij. "Het gedrag en de handelingen van de blokkeerfriezen heeft een grote impact gehad op de democratische rechtsorde", zegt Esajas.

"We moeten geen wegen blokkeren, maar bruggen bouwen. Daarom hoop ik dat u ertoe besluit de verdachten niet alleen een op te leggen, maar ook een workshop te volgen bij Nederland Wordt Beter." Hierom vroeg KOZP een jaar geleden ook, maar hier zag de rechtbank toen geen been in.

"De blokkeerfriezen scheppen aan de ene kant op over hun acties, maar spelen hier in de rechtszaal de onschuldigheid zelve. Jenny Douwes jokt. Ze was wel degelijk betrokken bij de organisatie van dit misdrijf. Hiermee heeft ze onze grondrechten ingeperkt."

"De blokkeerpunker zei in de NRC zei dat hij opkwam voor de kinderen, omdat ze anders van de schouders van hun ouders afgetrokken zou kunnen worden. Jenny Douwes en haar advocaten hebben verwezen naar een rapport van de NCTV alsof wij een terroristische organisatie zouden zijn. De NCTV heeft dit voor de eerste keer in zijn geschiedenis gerectificeerd. Wij zijn ten onrechte opgenomen in het rapport van de NCTV."

"Dit demoniserende beeld kan ertoe leiden dat onze rechten worden ingeperkt. Fakenews volgt een risico omdat het radicalisering onder voorstanders van zwarte piet in de hand kan werken. Dat hebben we bij de blokkeerfriezen ook gezien. Ook vorig jaar is dit weer gebeurd, bijvoorbeeld in Den Helder." Hij noemt ook agressie en inperking van het demonstratierecht in Den Haag en Eindhoven.

"De straf van vorig jaar voor de blokkeerfriezen heeft dus onvoldoende preventief gewerkt."

14:32 uur 'Een pijnlijke tijd': "Het heeft ook een grote emotionele impact gehad bij mij en anderen", zegt Esajas. "Dit gecombineerd met allerlei racistische bewoordingen online, zoals 'ga terug naar je eigen land' en schelden met het N-woord. Ik voel me ook niet veilig om hier rond te lopen in Leeuwarden."

"De blokkeerfriezen zeggen steeds dat het ze te doen was om de veiligheid van de kinderen. Maar welke kinderen dan? Ik weet dat het voor veel witte mensen een tijd van feest en gezelligheid is. Maar ik kan u vertellen dat het voor veel zwarte kinderen een heel pijnlijke tijd is. Het is een symbool voor een dieper liggend institutioneel racisme. Ik heb altijd geleerd dat Nederland een land is met een grote vrijheid van meningsuiting."

"'The eyes of future generations are watching you', zei Greta Thunberg gisteren. Ik hoop dat volgende generaties zullen lezen dat uw rechtbank aan de goede kant van de geschiedenis heeft gestaan."

"Ik hoop dat de blokkeerfriezen gaan inzien dat hun acties enorme negatieve gevolgen heeft gehad. En dat ze inzien dat verandering de enige constante is in het leven."

14:38 uur 'Continu over onze schouder kijken': Nu is het de beurt aan Jerry Afriyie. "Sinds de blokkade zijn de haat en racistische uitingen tegen ons verdrievoudigd. Wij moesten hier via de zijdeur naar binnen en de verdachten mochten door de voordeur naar binnen. Dit is de omgekeerde wereld. Het is niet best om continu over je schouder te moeten kijken."

"Jenny Douwes heeft mij geblokkeerd op social media, maar kan het niet nalaten om ons overal te kleineren. Ze heeft ons zelfs uitgemaakt voor een terroristische organisatie. Overal waar wij komen worden wij belaagd en wordt er gezegd dat de mensen geïnspireerd zijn door de blokkeerfriezen."

"Met een grijns van oor tot stonden ze zwaaien met een Friese vlag op de snelweg, hun pyrrusoverwinning te vieren. Ik hoop dat uw uitspraak een signaal afgeeft naar een ieder die voor eigen rechter speelt. Dank u wel."

14:30 uur Piepend oor en PTSS: De voorzitter van het hof leest een slachtofferverklaring voor van een man uit de bus, die door het harde remmen met zijn hoofd ergens tegenaan is gebotst. Hij heeft sindsdien een piepoor en last van enorme spanningen, schrijft hij. Bij hem is PTSS vastgesteld en hij wil hiervoor een schadevergoeding.
15:08 uur Schadevergoeding in natura: Het betalen van de schade aan de bussen is eerder door de rechtbank toegekend, maar andere vorderingen door KOZP zijn afgewezen. Advocaat Van Straten betoogt dat die schade alsnog moet worden vergoed door de 15 blokkeerfriezen die in hoger beroep zijn gegaan.

Ze noemt de protestborden en spandoeken die speciaal voor de landelijke intocht in Dokkum waren gemaakt. Door de blokkade en de gevolgen daarvan is dit drukmateriaal, met een waarde van 468,96 euro, nooit gebruikt. De rechtbank oordeelde dat deze spullen prima hergebruikt konden worden, maar daar is volgens de slachtofferadvocaat geen sprake van.

Ze vraagt ook om immateriële schade voor de KOZP'ers. Ook dit smartengeld is vorig jaar door de rechtbank afgewezen, maar omdat er sprake was van 'schending van een fundamenteel recht' hebben Esajas en Afriyie hier wel degelijk recht op, vindt hun advocaat.

KOZP vindt dat de immateriële schade 'in natura' zou moeten worden voldaan, in de vorm van het volgen van een cursus van de stichting Nederland Wordt Beter. Elke blokkeerfries die niet meedoet, zou volgens haar 200 euro moeten betalen.

15:13 uur OM: geen cursus voor blokkeerfriezen: Advocaat-generaal Inge Schepers ziet het 'gezien de context' niet zitten dat de blokkeerfriezen een cursus van de stichting Nederland Wordt Beter moeten volgen. Wel kan volgens haar het bedrag (468 euro) voor de niet gebruikte demoborden worden toegewezen.
15:34 uur Het zit er op voor vandaag: De advocaten van de blokkeerfriezen en de raadsvrouw geven nog een keer hun mening over de vorderingen. En daarmee komt er een eind aan de tweede zittingsdag.

Morgenochtend gaat het om 9 uur verder. Het eerste punt wordt een compilatiefilmpje dat advocaat Tjalling van der Goot wil laten zien, met als punt dat KOZP helemaal niet zo'n vredelievende club zou zijn.

Vervolgens het requisitoir van het OM en daarbij de stafeisen, vervolgens de advocaten en ergens diep in de middag zullen de blokkeerfriezen nog het laatste woord krijgen.

Tot morgen.


   A7    <== Terug naar het begin  [ Analyse van ongevallen ]  [ Knooppunten / Afslagen ]  [ Controlepunten ]