A7    <== Terug naar het begin  [ Analyse van ongevallen ]  [ Knooppunten / Afslagen ]  [ Controlepunten ] 

Controle-Project-weg A7

Geld stroomt binnen voor blokkeerfriezen

Datum: Sat 10 November 2018

Bron: Telegraaf - Door: Silvan Schoonhoven

Voor activiste Jenny Douwes en de 'blokkeerfriezen' is zaterdagavond op internet al meer dan 130.000 euro ingezameld. Het geld is bedoeld om het hoger beroep te betalen. Douwes kreeg 240 uur werkstraf en een maand voorwaardelijk voor de pro-Zwarte Pietactie. Ook de 33 mensen die 18 november vorig jaar snelweg A7 blokkeerden, kregen forse straffen.

Robin van Prattenburg is tevreden dat de inzameling binnen een halve dag al net zoveel heeft opgeleverd als een eerdere crowdfunding. "Toen hebben we 43.000 euro bij elkaar gekregen met vijfduizend mensen. Nu hetzelfde bedrag met 1850 donateurs. Dat laat zien dat er veel onvrede en woede heerst over het vonnis."

Douwes vindt het 'absurd' hoeveel er binnenstroomt. "Mensen geven ook meer dan bij de vorige actie. Toen was het ruim acht euro gemiddeld, nu twintig. Ze zijn boos.''

Sympathisant 'Gerrit' heeft zelfs 1500 euro neergeteld: 'dank voor het beschermen van de Nederlandse cultuur', schrijft hij op de website. Andere donateurs betalen tientjes tot honderden euro's. Ze spreken verontwaardigd van 'inquisiteurs', 'de bloedraad', 'grachtengordel-kromspraak' en zelfs 'een globalistische agenda van de VS'.

"Mensen zien dat deze uitspraak gewoon niet te rijmen is met andere vonnissen", zegt Van Prattenburg. "Ik noem maar de zaak van zoon Dave van Dries Roelvink, die met drank op 180 kilometer per uur rijdt en zich verzet bij aanhouding. Hij krijgt maar veertig uur taakstraf en een geldboete. Ik snap goed dat de rechter Douwes en de anderen niet kan vrijspreken omdat een groot deel van Nederland achter hen staat. Maar een straf moet wel proportioneel zijn."

Douwes heeft zelfs nog niet besloten of ze in hoger beroep gaat. Een deel van de blokkeerfriezen doet dat in elk geval wel. "Het geld is nodig voor advocaten'', zegt Douwes, "maar ook voor eventuele schadevergoedingen en het regelen van oppas tijdens het uitvoeren van taakstraf. Ik denk dat we wel een ton nodig hebben.''

Op Twitter klonk vanmorgen verontwaardiging vanwege de slogan waarmee de inzameling werd aangeprezen: 'nooit hadden zovelen zoveel te danken aan zo weinigen'. Dat is een uitspraak van de Britse premier Winston Churchill, die in 1940 de piloten prees die het Britse eiland verdedigden tegen een Duitse invasie.

'Smakeloos' en 'overdreven', reageerden critici op Twitter. "Ik heb die leus er afgehaald", zegt Van Prattenburg. "Ik had er niet bij stilgestaan waar die vandaan kwam."


   A7    <== Terug naar het begin  [ Analyse van ongevallen ]  [ Knooppunten / Afslagen ]  [ Controlepunten ]