A7    <== Terug naar het begin  [ Analyse van ongevallen ]  [ Knooppunten / Afslagen ]  [ Controlepunten ] 

Controle-Project-weg A7

Irritatie over loze belofte aan Douwes

Datum: Sat 13 October 2018

Bron: Telegraaf - Door: Onze Redactie

'Twanvertoning' en 'pr-stunt': Huys krijgt kritiek van collega's en publiek

AMSTERDAM - De keuze van RTL Late Night om Friezin Jenny Douwes te beloven geen anti-Zwarte Pietactivisten bij haar aan tafel te zetten, en dat vervolgens toch te doen, schiet in het verkeerde keelgat van zowel kijkers als collega-journalisten.

Douwes, boegbeeld van de 'blokkeerfriezen', beweert dat haar expliciet werd beloofd dat ze niet samen met activisten aan tafel hoefde te zitten. Met veel bombarie kondigde Huys daarop aan dat wel te doen. "Ik begrijp dat jij het heel moeilijk vindt om met hun te praten", aldus de presentator.

"Nee", counterde Douwes. "Eigenlijk draait de hele rechtszaak daarom. Maar ik wil er op een gegeven moment een streep onder zetten", aldus Douwes.

Verschillende (oud-)journalisten vermoeden dat het om een bewuste pr-stunt gaat. "Ik ken het wel van de tv-wereld. Dan staat er zo'n hoofdredacteur te gillen dat we 'een relletje nodig hebben'. Alleen: naai nooit je gasten met afspraken voor dat relletje", aldus Jan Roos, oud-presentator van onder meer PowNed, op sociale media.

Telegraaf-journalist Wierd Duk spreekt over een 'authentieke pr-ramp'. "Beide partijen zijn hier kennelijk een enorm oor aangenaaid, zowel Douwes als Afrieye", aldus Duk.

Andere journalisten en mediakenners noemen het optreden van de presentator 'echt tenenkrommend', 'journalistiek onwaardig' of, met gevoel voor sarcasme, 'soepel'. "Als je onder de 300.000 kijkersgrens bent gezakt, doe je blijkbaar alles om te overleven", schrijft journalist Bart Schut. "Dus ook je naam als journalist te grabbel gooien door je gasten te naaien."

"Dit is zó onverstandig", schrijft politieke duider Sywert van Lienden, bekend van De Wereld Draait Door. "Als gast weet je nu dus dat afspraken van nul en generlei waarde hebben bij deze presentator. Kortom: bij gevoelige onderwerpen gaan verstandige gasten RTL Late Night mijden."

Wel veel kijkers

RTL was zaterdagochtend nog niet bereikbaar voor commentaar. Overigens scoorde de zender met de uitzending wel meer kijkers: er keken 592.000 mensen.

Eerder kreeg Huys al kritiek van collega-journalisten toen hij meelachte met Tommy Wieringa, die grapte over de aanslag op De Telegraaf, en daarmee een aanslag op de journalistieke vrijheid vergoelijkte. Onder anderen Ton F. van Dijk, oud-netcoördinator van Nederland 1, veegde de vloer met hem aan.

'Schandalig'

Ook kijkers moeten niets hebben van de actie van Huys en RTL. Het woord 'Twanvertoning' valt. De presentator 'moet zich schamen' en 'tast elk vertrouwen in elke journalist fundamenteel aan'. "Wat Twan Huys flikt kan echt niet! Je belofte niet nakomen, schandalig. Wat een afknapper", schrijft een kijker op sociale media.

Onder meer politicus Geert Wilders lijkt te willen belichamen dat het vertrouwen in de journalistiek inderdaad een knauw heeft gekregen.


   A7    <== Terug naar het begin  [ Analyse van ongevallen ]  [ Knooppunten / Afslagen ]  [ Controlepunten ]