A7    <== Terug naar het begin  [ Analyse van ongevallen ]  [ Knooppunten / Afslagen ]  [ Controlepunten ] 

Controle-Project-weg A7

Blokkeerders zien hun actie als een goede daad

Datum: Tue 09 October 2018

Bron: Friesch Dagblad - Door: Wybe Fraanje

In de rechtszaak tegen de 34 verdachten van het blokkeren van de A7 bij Oudehaske tijdens de intocht van Sinterklaas, die maandag begon, bleek dat het merendeel van de verdachten nog altijd achter hun actie staat.

Ze gaven er blijk van ervan overtuigd te zijn dat ze een goede daad hebben gedaan. Dat ze op 18 november vorig jaar Dokkum, de bezoekers van de intocht, en Nederland een dienst hebben bewezen door drie bussen met demonstranten tegen het fenomeen Zwarte Piet op de snelweg het doorrijden te belemmeren. Diverse van hen zeiden het "voor onze kinderen" te hebben gedaan.

Negatieve kant

Twaalf van de 34 verdachten stonden maandag terecht. De rest volgt dinsdag en donderdag. Twee kwamen er gisteren niet opdagen en drie verlieten voor hun zaak begon de rechtbank; zij vonden de ondervraging door rechtbankvoorzitter Jolanda Lootsma te zeer gefocust op de negatieve kant van het verhaal.

Lees ook: Alle zeilen bij in de rechtbank voor zaak A7-blokkade

Een 23-jarige Leeuwarder koerier die gisteren terecht stond, had tegen de politie gezegd: "Ik vind het niet nodig dat ze onze kinderen bang maken, dat doen ze maar in de Randstad."

Grenzen bewaken

"Ik wilde de grenzen van Fryslân bewaken", zei een 29-jarige daktuinhovenier uit Burgum. "Het doel was de demonstranten tegen te houden zodat de kinderen een leuk feestje konden hebben en dat is gelukt. Ik ben best trots op mijn actie. Mijn telefoon staat roodgloeiend de laatste dagen - allemaal positieve reacties."

Een 29-jarige receptioniste van een autogarage uit Damwâld zei: "Ik snap wel dat de blokkade enigszins niet slim is geweest, maar ik sta er nog steeds achter dat ze niet in Dokkum gekomen zijn."

'Prachtig mooie dag'

Een 23-jarige huisschilder uit Twijzelerheide, die niet op de zitting verscheen, had tegen de politie verklaard dat hij een "prachtig mooie dag" had gehad. "Ik heb nog nooit zo'n mooie actie meegemaakt. Vijftienduizend mensen in Dokkum waren blij."

Ook onder de massaal opgekomen sympathisanten - er zaten er zeker vijftig in een aparte zaal de zaak te volgen - klinkt dit geluid. Op spandoeken aan viaducten in Fryslân hingen gisteren teksten als 'Bern beskermje is gjin misdie', '34 X frijspraak', en voor de rechtbank 'Samen sterk. Handen af van Zwarte Piet'.

Oproep op Facebook

Dit ligt in lijn met de oproep op Facebook waar het allemaal mee begon en waarvoor een veertigjarige onderneemster uit Dokkum donderdag terecht staat. 'We moeten die bussen vertragen, verhinderen, zodat onze kinderen ongestoord Sinterklaas kunnen vieren.'

"Ik vind dat ze best hun punt mogen maken, maar niet bij kinderen. Heel Nederland vindt dat - zeker 95 procent vindt dat daar een grens ligt", zei een 33-jarige vrachtwagenchauffeur uit Sumar.

Ook een 22-jarige installateur uit Peasens was zeker van zijn zaak. 'De politie kiest onze kant', schreef hij op de dag van de blokkade op WhatsApp. "De bedoeling was om de kinderen in Dokkum een leuke dag te bezorgen", zei hij achteraf nadat hij toch was ingerekend door de politie. "De dag had heel anders kunnen gaan als de bussen niet tegengehouden zouden zijn. Die mensen hebben 365 dagen per jaar om te demonstreren, en dan kies je precies die dag uit. Dan vraag je om problemen."

Terwijl de zaak juist helemaal niet om Zwarte Piet gaat, verzekerde officier van justitie Peter van der Spek. "Deze zaak gaat niet om welke mening mensen mogen hebben, of dat een mening goed of fout is. Het gaat erom dat iedereen het recht heeft op een mening en op een betoging om die uit te dragen, om het recht op een veilige deelname aan het verkeer. Op deze rechten hebben de verdachten inbreuk gemaakt."


   A7    <== Terug naar het begin  [ Analyse van ongevallen ]  [ Knooppunten / Afslagen ]  [ Controlepunten ]