A7    <== Terug naar het begin  [ Analyse van ongevallen ]  [ Knooppunten / Afslagen ]  [ Controlepunten ] 

Controle-Project-weg A7


Verdachten blokkade A7 houden burgemeester Marga Waanders verantwoordelijk

Datum: Tue 09 October 2018

Bron: Friesch Dagblad - Door: Wybe Fraanje

De verdachten in de zaak van de blokkade van de A7, op de dag van de intocht van Sinterklaas, houden burgemeester Marga Waanders van Dongeradeel verantwoordelijk voor de hele gang van zaken. "Die demonstranten kwamen op uitnodiging van de burgemeester naar Dokkum", zei een 29-jarige receptioniste van een autogarage uit Damwâld, een van de twaalf verdachten die gisteren terecht stonden.

Rechtbankvoorzitter Jolanda Lootsma en officier van justitie Peter van der Spek legden uit dat het recht op demonstratie zo werkt dat de organisatie tijdig een kennisgeving van de voorgenomen betoging indient, waarop de autoriteiten een bericht van kennisname terugsturen, aangevuld met eventuele voorwaarden voor de betoging.

In het geval van de demonstratie van Kick Out Zwarte Piet betroffen die voorwaarden dat van 10.30 tot 11.15 uur een dynamische demonstratie mocht worden gehouden, een 'Mars voor de Beschaving' over de route die de Sint met zijn gevolg enkele uren later zou volgen. Van 11.15 tot 13.30 uur mocht een statische demonstratie plaatsvinden in een afgezet vak langs de route.

Al op de vroege ochtend van die achttiende november, nog voor de blokkade, had de veertigjarige onderneemster uit Drachten die verdacht wordt van het initiëren van de blokkade gemeld dat de burgemeester haar bedreigd had'. 'Goed zo, aanpakken dat wijf', had iemand gereageerd.

Recht op demonstratie

"Het recht op demonstratie is een waardeloos iets. Ik vind dat ze hier niet thuishoren", zei een 23-jarige man uit Twijzelerheide, die gisteren niet op de zitting verscheen, tegen de politie. Een 26-jarige huisschilder uit Rinsumageast vond het recht op demonstratie prima, maar niet voor alle groepen. "Als zulke mensen mogen demonstreren op die plaats, dan vind ik dat niet goed", voegde een 29-jarige Burgumer daktuinhovenier aan. De officier: "U bepaalt voor anderen wat wel en niet mag." "Nee, dat heeft de burgemeester al gedaan", antwoordde hij.

En op de vraag of hij het zich kan voorstellen dat de demonstranten zich bedreigd voelden: "Je kunt toch verwachten als je je bij zo'n club aansluit en gaat demonstreren, dat mensen boos zijn."

De mensen achter de bussen

Vanuit de drie kilometer lange file die op de A7 ontstond kreeg de politie verschillende meldingen, onder andere van iemand die op weg was naar een uitvaart, van een man die zijn vader naar het UMCG moest brengen en van een man die aan PTSS lijdt en in een paniekaanval zijn auto heeft moeten verlaten. "Het is triest voor de mensen die achter de bussen stonden, maar als we alleen de bussen hadden kunnen tegenhouden, hadden we dat wel gedaan. Maar dit moest gebeuren", zei de 29-jarige Burgumer. "Alleen voor die mensen achter de bussen heb ik spijt."

De auto die op weg was naar het UMCG werd door de blokkeerders overigens doorgelaten, net als een melkauto van FrieslandCampina. Een 22-jarige installateur uit Peasens vond dat de man met PTSS niet in de auto had moeten stappen. "Als je een angststoornis hebt, stap je toch niet in een auto."


   A7    <== Terug naar het begin  [ Analyse van ongevallen ]  [ Knooppunten / Afslagen ]  [ Controlepunten ]