A7    <== Terug naar het begin  [ Analyse van ongevallen ]  [ Knooppunten / Afslagen ]  [ Controlepunten ] 

Controle-Project-weg A7


Weg blokkeren om Zwarte Piet, mag dat nou wel of niet?

Datum: Sat 06 October 2018

Bron: Noord Hollands Dagblad - Door: Henk Runhaar

Aanhoudende tweespalt rond Zwarte Piet zorgt andermaal voor een spannende nationale intocht. Voor de goedheiligman op 17 november voet aan wal zet op de Zaanse Schans probeert het Openbaar Ministerie een openstaande rekening van de vorige sinterklaasintocht te vereffenen. 34 mensen die toen een demonstratie tegen zwarte Piet tegenhielden op de snelweg in Friesland staan vanaf maandag terecht.

Door toedoen van demonstranten tegen zwarte Piet was er voor verkeer even geen doorkomen aan op de Erasmusbrug. Ook hier moest de politie ingrijpen.

Enigszins in de vergetelheid geraakt is de actie van zon 75 tegenstanders van Zwarte Piet op diezelfde dag. Onder de vlag van het linkse Leidse collectief Doorbraak blokkeerden ook zij een belangrijke verkeersader: de Erasmusbrug in Rotterdam. Een met opzet niet van tevoren aangekondigde actie die net als op de Friese snelweg ongeveer een half uur duurde. Het grote verschil: deze actievoerders worden niet strafrechtelijk vervolgd.

"Markant, navrant en voor mijn cliënten misschien ook wel wrang", zegt strafpleiter Tjalling van der Goot. Hij vertegenwoordigt op één na alle verdachten in de Friese zaak. Van der Goot heeft zijn huiswerk gedaan. "Ook in Rotterdam gaat het om het overtreden van artikel 162 van het Wetboek van Strafrecht: het opzettelijk versperren van een landweg." Daarop staat, indien er gevaar is voor de verkeersveiligheid, een gevangenisstraf van maximaal negen jaar.

Meten met twee maten dus? Volgens de Friese advocaat gaat deze vlieger niet zomaar op. Hij wijst op het opportuniteitsbeginsel, dat een officier van justitie de mogelijkheid geeft om in het algemeen belang af te zien van strafvervolging. Zelfs als de incidenten identiek zouden zijn, is dat niet doorslaggevend, weet Van der Goot.

Boze Friezen in gesprek met agenten, midden op de A7.

Van een honderd procent overeenkomst tussen de Pietenblokkades is geen sprake. Van der Goot: "Mijn cliënten worden verdacht van het blokkeren van de A7 bij Joure, maar ook van het verhinderen van een betoging en het onder druk zetten van de betogers tegen Zwarte Piet om van hun demonstratie (in Dokkum, red.) af te zien. Dwang dus. Een kleine categorie cliënten wordt ook verdacht van het blokkeren van de snelweg een stukje verderop, daar is het nog A6. Een mevrouw wordt vervolgd wegens opruiing, zij plaatste op Facebook een oproep om de demonstranten tegen Zwarte Piet op te wachten."

Trots

Op de website van Doorbraak wordt vol trots verslag gedaan van de blokkade van de Erasmusbrug tijdens de Rotterdamse sinterklaasintocht. De demonstranten staan zich erop voor dat de autoriteiten vooraf van niets wisten. 'De politie had in eerste instantie geen idee wat er gebeurde. Dat we deze actie, waarbij in totaal meer dan honderd mensen betrokken waren, hebben kunnen organiseren zonder dat de overheid er kennis van heeft kunnen nemen althans, daar gaan we vanuit is op zich al een groot succes. Vermoedelijk richten de spionnen van de staat zich tegenwoordig zodanig exclusief op internet en sociale media dat daarnaast in real life ruimte is ontstaan om dit zonder afluisteraars en meekijkers te kunnen doen.'

Doorbraak-woordvoerder Harry Westerink weigert in te gaan op vragen over de actie in de havenstad. "De actie is gegaan zoals hij is gegaan. Verder geen commentaar." Doorbraak was in elk geval blij met de 'enigszins terughoudende' opstelling van de agenten op de brug, aldus de website.

De groep vermoedt dat de arrestatie in Rotterdam van een kleine tweehonderd tegenstanders van Zwarte Piet bij de intocht in 2016 een rol speelde. De massa-arrestatie was onterecht, oordeelde de algemene bezwaarschriftencommissie van Rotterdam begin dit jaar naar aanleiding van het door actiegroep Kick Out Zwarte Piet ingediende bezwaar. Het demonstratieverbod van burgemeester Aboutaleb was ongeldig, stelt de commissie, omdat de betogers hiervan onvoldoende op de hoogte waren.

'Niets voorgevallen'

Het Openbaar Ministerie in Rotterdam kan niet zeggen waarom de blokkeerders van de Erasmusbrug niet worden vervolgd. Uit de reactie van een woordvoerster wordt duidelijk dat het OM zich het hele voorval niet meer kan herinneren. Wel laat de woordvoerster weten hoe de politie erop terugkijkt. Het ging volgens de Rotterdamse politie om een actie van zon vijftig personen waarop niet was gerekend. "Agenten hebben een opgehangen spandoek weggehaald en de groep gevorderd weg te gaan. Daaraan is gehoor gegeven. Er is verder niets voorgevallen."


   A7    <== Terug naar het begin  [ Analyse van ongevallen ]  [ Knooppunten / Afslagen ]  [ Controlepunten ]