A7    <== Terug naar het begin  [ Analyse van ongevallen ]  [ Knooppunten / Afslagen ]  [ Controlepunten ] 

Controle-Project-weg A7

Zwarte Piet-activisten A7 moeten voor rechter komen

Datum: Wed 03 October 2018

Bron: Telegraaf

LEEUWARDEN - De 34 Friezen die ervan worden verdacht dat ze vorig jaar de A7 op de dag van de landelijke sinterklaasintocht blokkeerden, verschijnen volgende week voor de rechter in Leeuwarden.

De actievoerders parkeerden hun auto's op de snelweg ter hoogte van Oudehaske. Daardoor konden drie bussen met aanhangers van Kick Out Zwarte Piet niet doorrijden naar Dokkum, waar Sinterklaas voet aan land zou zetten. De betoging tegen Zwarte Piet ging uiteindelijk niet door na een noodbevel.

"Een verschil van mening geeft je géén vrijbrief om het recht in eigen hand te nemen. Vrijheid van meningsuiting en het recht om te demonstreren moet worden beschermd", stelt het Openbaar Ministerie (OM) voorafgaand aan de vier zittingsdagen.

Volgens het OM veroorzaakten de Friese actievoerders bovendien een gevaarlijke situatie. Een vrouw wordt ook verdacht van opruiing, omdat ze een oproep tot de blokkade op Facebook had gezet.

De rechtbank in Leeuwarden verwacht grote belangstelling voor de zaak. Bij eerdere, niet-inhoudelijke behandelingen was dat al het geval. Toen werden buiten spandoeken getoond met teksten als 'Zwarte Piet discrimineert niet'.


   A7    <== Terug naar het begin  [ Analyse van ongevallen ]  [ Knooppunten / Afslagen ]  [ Controlepunten ]