A7    <== Terug naar het begin  [ Analyse van ongevallen ]  [ Knooppunten / Afslagen ]  [ Controlepunten ] 

Controle-Project-weg A7

Actie tegen Zwarte Piet verboden

Datum: Sat 18 November 2017

Bron: Telegraaf

DOKKUM - De locoburgemeester van Dongeradeel heeft besloten dat de geplande demonstratie tegen Zwarte Piet in Dokkum niet doorgaat. Aanleiding hiervoor zijn de ongeregeldheden op de wegen naar Dokkum.

Uit vrees voor escalatie is alsnog besloten de demonstratie te verbieden. "Gezien de situatie die is ontstaan is de veiligheid van de demonstranten en publiek niet te garanderen", aldus de locoburgemeester.

Twee bussen met actievoerders van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet werden zaterdagochtend tegengehouden door voorstanders van Zwarte Piet. Na enig aandringen van de politie konden de bussen hun weg wel weer vervolgen. Maar de locoburgemeester vreest voor ernstige wanordelijkheden als de demonstratie daarna nog door zou gaan. De veiligheid van het publiek is dan niet te garanderen, aldus de locoburgemeester.

De politie begeleidt de bussen met demonstranten nu naar huis.

Demonstranten

Op de Woudweg, even buiten het centrum, staat een handjevol actievoerders die op eigen gelegenheid naar Dokkum zijn gekomen. Zij kregen om 10.30 van de politie te horen dat ze niet mochten demonstreren op de aangewezen plek in het centrum "omdat ze zich niet bij de bussen hadden aangemeld". De actievoerders noemen dat belachelijk en zeggen dat de politie zich "intimiderend" gedroeg.

Een team dat zich 'legal observers' noemt en naar eigen zeggen observeert hoe de autoriteiten omgaan met het recht om te demonstreren, zegt "verbaasd" te zijn over de gang van zaken.

Actievoerders op A7

De actievoerders van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) was zaterdagochtend op weg naar Dokkum voor hun 'mars voor beschaving' en een protest tegen racisme langs de route van de intocht. Hoewel in veel plaatsen de roetveegpiet zijn intrede heeft gedaan, blijven nog veel steden en dorpen vasthouden aan het, in de ogen van KOZP, racistische karakter van Zwarte Piet.

Voorstanders van Zwarte Piet blokkeerden zaterdagochtend vroeg de A7 bij Joure om de bussen met de anti-Pietdemonstranten tegen te houden. De politie slaagden er na enig aandringen in de weg weer vrij te krijgen en begeleidde de bussen vervolgens verder naar Dokkum. Nu de demonstratie is verboden, worden de bussen wederom begeleidt, maar dit keer terug naar huis.

Kinderen vieren feest

De opkomst voor de intocht viel aanvankelijk vanwege het slechte weer. Maar inmiddels is het gezellig druk in Dokkum. De kinderen hebben er inmiddels rustig feestje en krijgen niets mee van alle commotie.

De goedheiligman arriveerde zaterdagmiddag met zijn pieten in het Friese Dokkum. Burgemeester Marga Waanders van de gemeente Dongeradeel, waar de stad onder valt, heette het gezelschap welkom in het bijzijn van duizenden kinderen.

Aan boord van de boot waren zaterdag vooral zwarte pieten te zien. Ook waren er pieten met roetvegen.


   A7    <== Terug naar het begin  [ Analyse van ongevallen ]  [ Knooppunten / Afslagen ]  [ Controlepunten ]