A7    <== Terug naar het begin  [ Analyse van ongevallen ]  [ Knooppunten / Afslagen ]  [ Controlepunten ] 

Controle-Project-weg A7


Niet vast te stellen dat 130 onveiliger is

Datum: Wed 06 July 2016

Bron: Telegraaf - Door: Inge Lengton

DEN HAAG - Het valt eenvoudigweg niet vast te stellen of snelwegen door het verhogen van de maximumsnelheid van 120 naar 130 kilometer per uur onveiliger zijn geworden.

Dat zegt het SWOV, het kennisinstituut wat betreft verkeersveiligheid.

De discussie over 130-wegen brak los nadat verkeersminister Schultz van Haegen met nieuwe cijfers kwam over het aantal verkeersdoden op de Nederlandse wegen. Daaruit blijkt dat in 2015 de meeste doden vielen op 80-wegen (145). Ook was te zien dat op 130-wegen er een forse stijging was te zien in het aantal dodelijke ongelukken. In 2014 waren het er 10, in 2015 was dat 32

'Kort door de bocht'

GroenLinks zag in dat laatse het bewijs dat het ophogen van de snelheidslimiet van 120 naar 130 kilometer per uur gevaarlijker wegen opleverde. "Maar dat is te kort door de bocht", stelt Patrick Rugebregt van het SWOV.

Volgens de zegsman is het weliswaar een natuurkundige wet dat als je de snelheid verhoogt, de kans op een ongeval en ernstig letsel stijgt. "Maar in hoeverre dat opgaat op wegen die van 120 naar 130 zijn gegaan, dat valt niet vast te stellen."

Omstandigheden

Of een ongeluk een dodelijke afloopt krijgt hangt volgens het SWOV namelijk af van veel meer factoren. "Je moet kijken naar tal van omstandigheden", benadrukt Rugebregt. "Was er een file, stond er een vrachtwagen met een klapband, hoe was het weer, wat was de technische gesteldheid van de auto. Kort gezegd: we hebben niet genoeg informatie om vast te kunnen stellen dat 130-wegen gevaarlijker zijn."

Het SWOV wijst erop dat op gemeentelijke wegen in absolute cijfers de meeste doden vallen. Volgens Rugebregt gaat het vooral om 80-wegen en 60-wegen. "Zestig kilometer per uur is relatief een hoge snelheid als er veel mengverkeer is, veel kruisingen. Op 130-wegen heb je dat juist weer niet en daarmee sluit je heel veel risico's uit." Volgens de woordvoerder bewijst het hoe ingewikkeld de materie is. "Als het om verkeersveiligheid gaat, moet je heel veel details weten."


   A7    <== Terug naar het begin  [ Analyse van ongevallen ]  [ Knooppunten / Afslagen ]  [ Controlepunten ]