A7    <== Terug naar het begin  [ Analyse van ongevallen ]  [ Knooppunten / Afslagen ]  [ Controlepunten ] 

Controle-Project-weg A7

130 even veilig

Datum: Thu 23 June 2016

Bron: Telegraaf - Door: Jorn Jonker

Politie: niet meer ongelukken dan bij 120 km/u

Den Haag - Met 130 rijden is niets mis. De Nationale Politie ziet geen bewijs voor meer ongelukken bij een maximumsnelheid van 130 km per uur.

De politie heeft de aanrijdingen van de afgelopen jaren nog eens onder de loep genomen. Op basis van eerdere cijfers concludeerden sommigen, vooral de tegenstanders van de hogere maximumsnelheid, dat 130 kilometer per uur rijden gevaarlijker is dan 120 rijden. Het argument daarbij is dat de afgelopen jaren het aantal verkeersdoden is gestegen op de wegen waar 130 gereden mag worden.

De politie weerspreekt die simpele redenering met een even simpel antwoord: het aantal wegen waar 130 gereden mag worden, is stapsgewijs toegenomen. Logisch dus dat er ook steeds meer ongelukken gebeuren op 130-wegen. Op de vraag of een ongeluk op zon weg vaker dodelijk is vanwege de iets hogere snelheid, wordt echter niet ingegaan.

Met een wob-verzoek werd een document met alle aanrijdingen van de afgelopen vier jaar opgevraagd. Uit het document kan niet geconcludeerd worden dat er een stijging van aanrijdingen op 130 km-wegen valt waar te nemen, schrijft de politie daar over.

Bovendien zijn er in de eerdere cijfers ongelukken meegenomen waarvan direct duidelijk is dat die niet door een hogere maximumsnelheid komen. "Het gaat bijvoorbeeld om dodelijke ongevallen bij een benzinestation/parkeerplaats langs de weg", aldus de politie.


   A7    <== Terug naar het begin  [ Analyse van ongevallen ]  [ Knooppunten / Afslagen ]  [ Controlepunten ]