A7    <== Terug naar het begin  [ Analyse van ongevallen ]  [ Knooppunten / Afslagen ]  [ Controlepunten ] 

Controle-Project-weg A7

Uren fileleed op Afsluitdijk: alles op een rijtje

Datum: Wed 22 June 2016

Bron: VID

22:26 uur: Verkeer op bij de Afsluitdijk stond woensdagmiddag ruim drie uur stil vanwege een mankement aan de brug bij de Lorentzsluis. Door het warme weer was het brugdek uitgezet en kon na een opening dus niet meer sluiten. De brug in de Afsluitdijk kampt ieder jaar wel eens met dit probleem.

Weggebruikers aan de Friese kant van de brug stonden al met al tussen 14.28 uur en 17.36 uur muurvast. Het duurde uiteindelijk dusdanig lang dat er opgeschaald moest worden naar GRIP1. De hulpdiensten besloten water uit te delen aan de wachtende automobilisten in de file. Uiteindelijk slaagde de Brandweer uit Harlingen er even na 17.30 uur in om het brugdek dusdanig te koelen dat het weer kon sluiten.

De VID maakte een rondgang langs de betrokken instanties (Rijkswaterstaat en Brandweer Fryslan) en reconstrueerde drie uur fileleed.

14.28 uur: (Noord)brug bij Kornwerderzand sluit niet meer na opening. Het brugdek is uitgezet door de hitte. Verkeer aan de Friese kant van de Afsluitdijk staat ingesloten tussen de brug en de laatste afrit.

16.30 uur: Brandweer Harlingen wordt gealarmeerd. Intern overleg volgt. Het verkeer staat inmiddels al twee uur stil voor de brug.

16.45 uur: Brandweer rukt uit om de brug te koelen.

17.00 uur: Brandweer komt aan bij de brug en begint met koelen.

17.10 uur: Hulpdiensten schalen op naar GRIP1. De hulpverlening opereert vanaf nu centraal gecoördineerd.

17.17 uur: Vanwege het grote aantal vrachtauto?s is verkeer wegleiden geen optie. Verkeer zal nog even geduld moeten hebben.

17.32 uur: Het Rode Kruis deelt water uit.

17.36 uur: De brug is gesloten. Verkeer kan weer passeren.


   A7    <== Terug naar het begin  [ Analyse van ongevallen ]  [ Knooppunten / Afslagen ]  [ Controlepunten ]