A7    <== Terug naar het begin  [ Analyse van ongevallen ]  [ Knooppunten / Afslagen ]  [ Controlepunten ] 

Controle-Project-weg A7

Vijf jaar 130 op Nederlandse snelwegen

Datum: Tue 01 March 2016

Bron: VID

Vandaag precies vijf jaar geleden verhoogde verkeersminister Schultz van Haegen de maximumsnelheid op de Nederlandse snelwegen naar 130 kilometer per uur. De A7 tussen Wognum en Friesland had toen de primeur. Sindsdien volgde in rap tempo veel andere snelwegen.

Inmiddels kan verkeer op 61 procent van het wegennet het gaspedaal wat dieper ingetrapt worden. De minister streeft op termijn naar 77 procent van de A-wegen. Veel obstakels voor die verhoging lijken er niet: de verhoging heeft de snelwegen niet onveiliger gemaakt stelt Veilig Verkeer Nederland (VVN) vandaag in de Telegraaf. Ook lijkt de Nederlandse automobilist inmiddels gewend aan de verandering van het snelheidsregime.

Lang niet altijd vlekkeloos

De invoering ging lang niet altijd vlekkeloos. Verschillende keren werden er fouten gemaakt met de bebording. Ook de gewenningsperiode ging moeizaam. Door alle veranderingen in maximumsnelheid ontstond er veel verwarring bij de weggebruiker. Door de nieuwe snelheden ook op de hectometerbordjes te plaatsen schepte Rijkswaterstaat wat meer duidelijkheid.


   A7    <== Terug naar het begin  [ Analyse van ongevallen ]  [ Knooppunten / Afslagen ]  [ Controlepunten ]