A7    <== Terug naar het begin  [ Analyse van ongevallen ]  [ Knooppunten / Afslagen ]  [ Controlepunten ] 

Controle-Project-weg A7

Provincie helemaal klaar met files Afsluitdijk

Datum: Mon 08 February 2016

Bron: Telegraaf - Door: onze correspondent

LEEUWARDEN - De provincie Friesland wil dat het Rijk de Lorentzbruggen bij Kornwerderzand vernieuwt. In de afgelopen jaren hebben de bruggen ontzettend vaak last van storingen, waardoor verkeer over de Afsluitdijk niet mogelijk is.

Zondag stond er nog een kilometerslange file na opnieuw een storing. Vorige week trok de provincie aan de bel bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu. De file van zondag illustreert volgens een woordvoerder nog meer dat de dijk een onbetrouwbare verbinding aan het worden is.

De bruggen zijn meer dan 85 jaar oud. Volgens de provincie is het 'niet langer mogelijk om' de bruggen 'nog op een verantwoorde wijze langjarig operationeel te houden'. "Een levensduurverlenging tot meer dan honderd jaar achten wij, gezien de structurele gebreken, geheel onmogelijk", aldus de provincie in een brief aan het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Ook de sluizen

Rijkswaterstaat heeft meermaals onderhoud gepleegd aan de bruggen, maar dat kan dus niet voorkomen dat er telkens weer opnieuw storingen zijn.

"Wij zijn van mening dat de gebreken aan de bruggen van fundamentele aard zijn en zodanig dat dit niet langer meer met enige vorm van onderhoud structureel opgelost kan worden."

Behalve de bruggen wil de provincie ook dat de sluizen vernieuwd worden. Ook die hebben veel last van storingen en bovendien wil de provincie het liefst dat de sluizen verbreed worden, zodat bredere schepen van en naar het IJsselmeer kunnen. Daardoor krijgt de maritieme industrie 'en daarmee de werkgelegenheid een substantiële impuls'.

De provincie is nog in afwachting van een reactie van het ministerie.


   A7    <== Terug naar het begin  [ Analyse van ongevallen ]  [ Knooppunten / Afslagen ]  [ Controlepunten ]