A7    <== Terug naar het begin  [ Analyse van ongevallen ]  [ Knooppunten / Afslagen ]  [ Controlepunten ] 

Controle-Project-weg A7

Afsluitdijk (A7) voorlopig dicht door kapotte brug

Datum: Sat 30 January 2016

Bron: VID

De Afsluitdijk tussen Noord-Holland en Friesland is momenteel in beide richtingen dicht. De brug over de Lorentzsluis bij Kornwerderzand hapert.

De brug heeft te maken met een technische storing, waardoor deze niet meer dichtgedraaid kan. Het verkeer in beide richtingen staat muurvast. In beide richtingen is de wachtrij opgelopen tot 3 kilometer. Verkeer moet voorlopig omrijden via de polder over de A6. De monteur is onderweg om de brug te repareren, maar het is nog onbekend hoelang dit gaat duren.

Lang wachten

Automobilisten op de Afsluitdijk zullen lang geduld moeten uitoefenen. De monteur moet van ver komen en is waarschijnlijk pas rond 13:30 uur ter plaatse. Waarschijnlijk duurt het repareren dan ook nog even, dus het wordt lang wachten voor gestrande automobilisten. De brug kreeg afgelopen zomer nog een opknapbeurt.

Update 12:53 uur: De monteur moet vanaf Schiphol komen. Waarschijnlijk kan hij pas rond of na 13:30 uur beginnen met het maken van de brug. Rijkswaterstaat verwacht dat de Afsluitdijk tot minimaal 15:15 uur gestremd blijft.

Update 13:21 uur: De monteur is inmiddels enkele minuten ter plaatse. De hoop is dat het probleem snel kan worden opgespoord en kan worden verholpen. Vanuit Noord-Holland is de wachtrij opgelopen tot 4 kilometer, vanuit Friesland 2 kilometer. Een klein groepje automobilisten dat vooraan stond is via een doorsteek kunnen ontsnappen, de rest moet geduldig afwachten.

Hebben wij weer: vast op afsluitdijk #technischestoring #gaatwelffduren - Sonja Janse-Hoekstra (@Harnshopje) 30 januari 2016

Update 14:44 uur: De monteur is druk bezig met het brugdek vanuit Friesland naar Noord-Holland. Mogelijk mag hier zometeen weer verkeer overheen. De andere kant op is het nog erg onzeker.

Update 15:02 uur: De monteur ter plaatse op de Afsluitdijk heeft de storing niet kunnen verhelpen. Er worden nu meerdere monteurs ter plaatse geroepen om de brug alsnog te maken. Het brugdek vanuit Friesland naar Noord-Holland staat wel weer recht, maar niet op de goede hoogte en is dus niet berijdbaar.

De situatie op het brugdeel vanuit Noord-Holland naar Friesland is nog gecompliceerder. Deze brug staat nog steeds half open en er zijn kabels stukgetrokken. Er is nog geen uitzicht op wanneer de brug weer open gaat. Rijkswaterstaat heeft besloten het verkeer -zo goed en zo kwaad als het kan- van de brug te bevrijden. Sommige mensen staan al drie uur stil.

#afsluitdijk volgens mij en de weginspecteur ter plaatse klopte dit niet - Stefan Postema (@Postemamedia) 30 januari 2016

Update 15:43 uur: De Afsluitdijk van Friesland richting Noord-Holland is open. De brug is daar weer naar beneden, zo meldt de brugwachter aan de VID.

Er wordt nu gewacht tot de file daar is opgelost. Dan wordt het verkeer kort stilgezet, om tegenverkeer te kunnen instellen. Het verkeer gaat dan in beide richtingen over hetzelfde brugdek. De brug waar normaal gesproken het verkeer vanuit Noord-Holland naar Friesland overheen gaat blijft voorlopig dicht vanwege ernstige technische problemen. Er zijn kabels losgetrokken. Omdat het verkeer nog maar twee in plaats van de gebruikelijke vier rijstroken ter beschikking heeft, blijft er voorlopig wel file staan.

Dit ziet er verontrustend uit... Afsluitdijk (#A7) waarschijnlijk nog urenlang dicht :( :( - VID (@vid) 30 januari 2016

Update 16:19 uur: De Afsluitdijk vanuit Friesland is tijdelijk dicht. Verkeer wordt teruggestuurd of kan kiezen om ter plaatse te wachten tot de brug open gaat.

Eerst moet de file vanuit Noord-Holland oplossen. Het verkeer vanuit Noord-Holland wordt over het brugdeel geleid dat normaal voor verkeer vanuit Friesland wordt gebruikt. Als de file opgelost is, zal het verkeer in beide richtingen over een rijstrook over de brug gaan. Dat kan nog even duren. Men hoopt dit rond 17:00 uur in orde te hebben.

Afsluitdijk vanuit Friesland nu tijdelijk DICHT. RWS stuurt verkeer terug om file vanuit NH lucht te geven #A7 - VID (@vid) 30 januari 2016

Update 17:14 uur: Er kan verkeer over de Afsluitdijk van Friesland richting Noord-Holland. De andere kant op wordt het verkeer bij Den Oever (begin Afsluitdijk) al tegengehouden. Daar staat een rij auto's te wachten. Op de Afsluitdijk zelf zijn de files weg. Binnen nu en een uur kan het verkeer in beide richtingen weer over de Afsluitdijk. Er wordt dan tegenverkeer ingesteld.

Nog even geduld, dan wordt de Afsluitdijk in beide richtingen vrijgegeven. Men is druk bezig (@AisevanBeets) #A7 - VID (@vid) 30 januari 2016

Update 19:04 uur: Het verkeer kan weer vanuit beide richtingen passeren. Al het verkeer wordt over de rijbaan richting Noord-Holland geleid. Momenteel levert dit geen vertraging op.


   A7    <== Terug naar het begin  [ Analyse van ongevallen ]  [ Knooppunten / Afslagen ]  [ Controlepunten ]