A7    <== Terug naar het begin  [ Analyse van ongevallen ]  [ Knooppunten / Afslagen ]  [ Controlepunten ] 

Controle-Project-weg A7

Aanpak A7, A8 en A9 moet files tegengaan

Datum: Thu 17 October 2013

Bron: Noord Hollands Dagblad

WESTZAAN - De snelwegen A7 en A8 ten noorden van Amsterdam moeten worden verbreed en aangepast om toekomstig fileleed te voorkomen. Als dat niet gebeurt, ontstaan er in 2030 flinke problemen op deze wegen. Ook de A9 moet onder handen worden genomen, maakte minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) donderdag bekend in Westzaan.

Ze gaf samen met de provincie Noord-Holland en de stadsregio Amsterdam het startsein voor de aanpak van de snelwegen, die volgend jaar begint met een onderzoek naar het verbreden en aanpassen van de A7 en A8 tussen de Coentunnel en Purmerend-Noord. Hiervoor is 300 miljoen euro gereserveerd.

Daarnaast willen de provincie en stadsregio de A8, die nu ophoudt ter hoogte van Westzaan, doortrekken via een nieuwe provinciale weg naar de A9 bij Heemskerk. Hierdoor verdwijnt het doorgaande verkeer uit de woongebieden van Krommenie en Wormerveer. Dit project komt voor rekening van de provincie en regio. Zij hebben hiervoor 110 miljoen euro uitgetrokken, maar de kosten worden hoger ingeschat op zon 150 miljoen euro. Naar het restant zoeken de partijen nog, zei gedeputeerde van de provincie Elisabeth Post. Volgens haar wordt al 39 jaar over dit project gesproken.

De minister wil verder op de A9 tussen Alkmaar en Raasdorp de filedruk verminderen door inzet van nieuwe technieken om het verkeer beter te begeleiden. Ze gaat met het bedrijfsleven in overleg om meer werknemers uit de spits te halen. Ook wordt gekeken naar gebruik van de reservecapaciteit van de beide Coentunnels, die na opening in 2014 nog ruimte hebben voor twee extra rijstroken. Hierdoor is uitbreiding naar zes en vier rijstroken mogelijk.

Het traject A7/ A8 is een van de zwaarste fileknelpunten van Nederland. "De regio Zaanstad is vol bedrijvigheid", zei Schultz. "Op de snelwegen in de regio is het vaak erg druk. We hebben nu in beeld hoe we de problemen gaan oplossen. Met de onderzoeken die we starten, is de structurele oplossing van de knelpunten in de regio een stap dichterbij." De minister verwacht dat de regio Alkmaar, Purmerend, Amsterdam en Zaanstad door een betere bereikbaarheid economisch nog aantrekkelijker wordt.


   A7    <== Terug naar het begin  [ Analyse van ongevallen ]  [ Knooppunten / Afslagen ]  [ Controlepunten ]